79 / 100

Cupping terapija: Drevna metoda za moderno doba

Cupping terapija ili Hidžama, poznata i kao terapija vakumskim čašama, je alternativna metoda liječenja koja koristi lokalni vakuum na koži kako bi poboljšala cirkulaciju i promovisala iscjeljenje. Unatoč svojim korijenima koji sežu hiljadama godina unazad, ova praksa je i dalje popularna širom svijeta, od Azije do Istočne Evrope i Sjeverne Amerike.

Istorija Cupping terapije

Cupping terapija kroz istoriju,nacrtana slika gdje čovjek radi ovu vrstu terapije čovjeku koji sjedi dok dugi ljudi pored rade svoje poslove, slika je nacratana jednostavnom tehnikom sa tehničkom olovkom

Cupping je drevna tehnika, spomenuta u medicinskim tekstovima kao što je Eberov papirus iz 1550. pr. Kr. u Egiptu. Hipokrat, otac medicine, takođe je dokumentovao tehniku cuppinga. Kroz vekove, evoluirala je u različitim kulturama uključujući kinesku, Unani, tradicionalnu korejsku i tibetansku medicinu.

Cupping terapija je kroz istoriju korištena u različitim civilizacijama širom svijeta, uključujući staru Grčku, Kinu i Bliski Istok. U Kini, cupping je bio dio tradicionalne kineske medicine više od 2000 godina, gde je smatran metod za balansiranje qi (životne sile) i rješavanje stagnacije krvi i qi-a. U islamskom svijetu, cupping je poznat kao “Hijama” i široko se koristi kao duhovna praksa za čišćenje tijela od štetnih supstanci.

Kako Cupping terapija funkcioniše?

Cupping terapija koristi čaše postavljene na kožu koje stvaraju vakuum, povlačeći kožu i poboljšavajući perifernu cirkulaciju krvi. Ovaj proces može pomoći u smanjenju bolova u mišićima i promovisati oporavak ćelija.

Prednosti Cupping Terapije:

  • Poboljšava cirkulaciju krvi
  • Smanjuje bolove u mišićima
  • Stimuliše imuni sistem
  • Pomaže u detoksikaciji tijela

Vrste Cupping-a

Cupping terapija može se klasificirati u nekoliko glavnih kategorija:

  1. Suhi Cupping: Samo vakuum bez incizija.
  2. Mokri Cupping (Cupping krvarenje): Uključuje vakuum i kontrolisano medicinsko krvarenje.
  3. Masirajući Cupping: Kretanje vakuumskih čaša po tijelu nakon nanošenja ulja.
  4. Flash Cupping: Brzo stavljanje i skidanje čaša.

Cupping se takođe može kombinovati s drugim tretmanima kao što su akupunktura, moxibustion (paljenje mugwort biljaka), i magneti.

Naučna perspektiva i istraživanja

Iako postoje dokazi koji podržavaju neke terapeutske prednosti cuppinga, poput smanjenja muskuloskeletnih bolova, potrebno je više kvalitetnih istraživanja za potvrdu njegove efikasnosti. Međutim, 2018. pregled studija naglasio je da cupping može imati koristi za razne lokalizovane i sistematske bolesti.

Priprema za Cupping terapiju

Prije cupping tretmana, preporučuje se jesti samo lagane obroke 2 do 3 sata unaprijed. Takođe je važno razgovarati sa praktičarom o vašim simptomima i zdravstvenoj istoriji.

Potencijalni Rizici i Bezbednost:

Cupping je generalno siguran postupak kada ga izvodi certificirani praktičar. Međutim, neki od potencijalnih rizika uključuju modrice, ožiljke, i u rijetkim slučajevima infekcije, posebno kada se radi o mokrom cuppingu.

Boje u Cupping-u, značenje

Bez naslova

Boje koje se pojavljuju na koži nakon tretmana cuppinga mogu pružiti uvid u vaše opće zdravstveno stanje i protok energije u tijelu. Različite nijanse modrica koje ostaju nakon cuppinga nisu samo rezultat vakuma stvorenog čašom, već mogu odražavati i lokalnu cirkulaciju krvi, nivo upale ili čak toksičnost u tijelu. Svjetlije boje poput blijedo ružičaste obično ukazuju na slabiji energetski protok i manje tjelesne probleme, dok tamnije boje poput duboko ljubičaste ili plave mogu signalizirati jače stagnacije ili ozbiljnije upalne procese. Osim toga, brzina nestajanja ovih modrica može pružiti dodatne informacije: brže nestajanje obično ukazuje na bolju cirkulaciju i brži oporavak tijela. Razumijevanje ovih znakova može pomoći praktikantima cuppinga da preciznije dijagnosticiraju i prilagode tretmane za optimalne rezultate.

Cupping kod poznatih

Cupping terapija, iako popularizirana od strane poznatih osoba kao što su Jennifer Aniston i Gwyneth Paltrow, nije samo moderni holivudski trend. Ove zvijezde su često viđene na javnim događajima u haljinama s otvorenim leđima, pokazujući karakteristične okrugle modrice koje su rezultat tretmana cuppinga. Unatoč njegovoj popularnosti među slavnim osobama, cupping je zapravo tradicionalna metoda liječenja koja se koristi u Kini već hiljadama godina, počevši od Qing dinastije.

Tretman cuppinga uključuje korištenje staklenih čaša koje izgledaju kao minijaturne riblje posude. Čaše se zagrijavaju iznutra kako bi se stvorio vakuum, a zatim se postavljaju otvorenim krajem na kožu pacijenta. Vakuum omogućava da se čaša prione za kožu, nježno povlačeći površinsko tkivo tijela u čašu, što dovodi do terapeutskog efekta. Ova metoda je vrlo ugodna i često zatražena od strane pacijenata koji su već iskusili njene prednosti, posebno kada je u pitanju smanjenje mišićne napetosti i bolova.

Cupping se može primijeniti i na ključne akupunkturne tačke, čineći ga korisnim za gotovo svako zdravstveno stanje, uključujući probleme s probavom, krvnim pritiskom, kožnim oboljenjima i još mnogo toga, pod uslovom da ga izvodi adekvatno obučeni praktikant. Također se koristi u kozmetičke svrhe, kao tretman za celulit ili problematične vene.

Postoje različite veličine čaša koje se koriste za različite dijelove tijela i za stvaranje različitih nivoa sisanja. Novije plastične čaše mogu stvoriti vakuum pomoću ručne pumpe umjesto toplote. Iako se cupping generalno smatra vrlo sigurnim, postoje određeni uvjeti pod kojima cupping nije preporučljiv. Ne preporučuje se osobama koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi, ili onima koji imaju opekotine od sunca, rane, kožne čireve ili su nedavno doživjeli traumu. Također, ne bi trebao biti primijenjen na djeci mlađoj od četiri godine, a kod djece do sedam godina tretman bi trebao trajati samo pet minuta.

Na Univerzitetu za zdravstvene nauke (NUHS), cupping je obavezan dio kurikuluma za magistarske studije iz akupunkture i orijentalne medicine. U Centru za cjelovito zdravlje NUHS-a, pacijenti dobivaju sveobuhvatnu dijagnozu orijentalne medicine i plan tretmana na temelju njihove jedinstvene zdravstvene povijesti. Cupping može biti dio plana liječenja koji također uključuje akupunkturu, biljnu medicinu, dijetalnu terapiju ili druge prirodne pristupe. Iako Hollywood može prikazivati cupping kao modernu modu, zvijezde se zapravo oslanjaju na drevnu umjetnost iscjeljivanja koja je vremenski provjerena.

Svojim jedinstvenim pristupom i drevnim korijenima, cupping terapija nudi zanimljivu alternativu za one koji traže olakšanje od različitih zdravstvenih problema. Sa pravilnom primenom i stručnim nadzorom, može biti siguran i koristan dodatak vašem zdravstvenom režimu.

Često Postavljana Pitanja FAQ

Da li cupping terapija boli?

Ne, većina pacijenata doživljava cupping kao blagu do umjerenu senzaciju usisavanja bez bolova.

Koliko dugo traje jedna sesija cuppinga?

Sesije mogu trajati od 5 do 30 minuta, zavisno od vrste cuppinga i tretiranog područja.

Koje su dugoročne prednosti cuppinga?

Dugoročne prednosti mogu uključivati smanjenje hroničnih bolova, poboljšanu cirkulaciju i smanjeni stres.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *