72 / 100

Vikipedija (Wikipedia eng.) je jedna od najposjećenijih web stranica na svijetu, pružajući besplatan pristup ogromnom broju informacija. Međutim, mnogi se pitaju ko zapravo stoji iza ovog giganta slobodnog znanja. U ovom članku, istražit ćemo vlasništvo nad vikipedijom i podijeliti zanimljive činjenice koje će vam otkriti više o ovoj nevjerovatnoj platformi.

Ime i prezime Jimmy Donal Wales
Datum rođenja 7. avgust 1966.
Neto vrednost u 2024. $1-2 miliona
Nagrade Predsednička medalja, Dan David nagrada, UNESCO Niels Bohr medalja

Jimmy Wales: Osnivač Wikipedije

Jimmy Wales, rođen 7. avgusta 1966. godine, američki je poduzetnik najpoznatiji po suosnivanju Vikipedije, najveće svjetske besplatne enciklopedije, zajedno s Larryjem Sangerom. Njegova vizija stvaranja platforme koja omogućava slobodan pristup informacijama za sve ljude širom svijeta revolucionirala je način na koji pristupamo i dijelimo znanje.

Jimmy Wales je rođen i odrastao u Huntsvilleu, Alabama. Njegova majka i baka su vodile malu privatnu školu gdje je Jimmy stekao temeljno obrazovanje. Nakon srednje škole, upisao je Univerzitet Auburn, gdje je stekao diplomu iz finansija. Nastavio je obrazovanje na Univerzitetu Alabama, gdje je završio magistarski studij, također iz finansija.

Karijera prije Wikipedije

Prije nego što je postao poznat po Vikipediji, Wales je radio kao trgovac opcijama i futuresima (ugovori koji obavezuju kupca da kupi, a prodavca da proda određenu količinu imovine po unaprijed dogovorenoj cijeni) u Chicagu. Međutim, njegova strast prema internetu i slobodnom pristupu informacijama potaknula ga je da se okrene stvaranju online zajednica.

Osnivanje Wikipedije

Godine 2000., Jimmy Wales je osnovao Nupediju, besplatnu online enciklopediju pisanu od strane stručnjaka. Međutim, proces izrade članaka bio je spor i birokratski, što je dovelo do osnivanja Vikipedije 2001. godine. Vikipedia je zamišljena kao projekt koji omogućava bilo kome da doprinese i uređuje članke. Ideja se pokazala izuzetno uspješnom, a Wikipedia je brzo rasla, postavši jedna od najposjećenijih web stranica na svijetu.

Walesova filozofija stvaranja slobodnog i otvorenog pristupa informacijama temelji se na vjerovanju u “slobodno znanje za sve”. Vikipedia je neprofitna organizacija koju podržavaju donacije i volonterski doprinosi, što je omogućilo njen kontinuirani rast i razvoj bez komercijalnih pritisaka.

Zbog svog doprinosa širenju znanja, Jimmy Wales je dobio mnoga priznanja i nagrade. Njegova uloga u stvaranju Wikipedije donijela mu je međunarodno priznanje i status pionira u području slobodnog pristupa informacijama. Wales je govorio na brojnim konferencijama i forumima, promovirajući ideje slobodnog znanja i internetske slobode.

Jimmy Wales ipak nije internet milijarder

Jimmy Wales, suosnivač Vikipedije, živi skroman život u poređenju s drugim poznatim internet poduzetnicima. Wales je radio kao opcioni trgovac prije nego što je suosnovao Wikipedia i Wikia.

Wales živi u Londonu sa svojom trećom ženom, Kate Garvey, bivšom sekretaricom Tonyja Blaira. Par ima dvoje djece, dok Wales ima i kćer iz prethodnog braka. Iako je Wikipedia jedna od najposjećenijih web stranica na svijetu, iako su svi u čudu da Wales nije postao milijarder, a imao je bezbroj opcija da to napravi, njegova trenutna neto vrijednost procjenjuje se na oko samo 1.5 miliona dolara, što je ništa u poređenju sa zaradom koju ostvaruju slični web-sajtovi​​​​​​.

Wikipedia, koja je dostupna na 285 jezika, ima preko 20 milijardi pregleda stranica mjesečno i oko 516 miliona jedinstvenih posjetilaca. Iako bi prihodi od reklama mogli donijeti milijarde, Wales vjeruje da bi to narušilo vrijednosti zajednice volontera koja održava stranicu. Njegova trenutna misija je širenje Wikipedije u zemlje u razvoju putem mobilnih uređaja, omogućavajući slobodan pristup znanju svima​​​​.

Wales se također bavi pitanjima slobode interneta i privatnosti, često svjedočeći pred vladinim tijelima i kritizirajući zakone koji ugrožavaju slobodan protok informacija. Aktivno radi na promociji Wikipedije i širenju njenog uticaja širom svijeta, ostajući vjeran svojoj viziji slobodnog pristupa informacijama za sve ljude​

Privatni Život

Wales je bio u braku nekoliko puta i ima dvije kćeri. U slobodno vrijeme, uživa u čitanju, putovanjima i sudjelovanju u raznim humanitarnim inicijativama.

Jimmy-jev video o AI-ju i wikipediji

Jimmy-jeve socijalne mreže

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *