58 / 100

U današnjem digitalnom svijetu, optimizacija meta naslova i opisa je ključna za poboljšanje vidljivosti na Google pretrazi. Ovdje vam pružamo uvid u značaj pravilne dužine meta naslova i opisa te vam nudimo alat za njihovu provjeru koji simulira kako bi vaš sadržaj izgledao u Google SERP-u.Ova forma vam mogućava da unesete svoj URL, meta naslov i opis, te odmah vidite kako bi sadržaj izgledao u Googleovim rezultatima pretrage. Alat također provjerava da li dužina naslova i opisa ostaje unutar optimalnih granica, pružajući korisne povratne informacije za poboljšanja.

Provjerite vaše podatke

Dužina meta naslova

Meta naslov (meta titile) po pravilu treba da sadrži od 50 do 60 karaktera ili , što nekada nije odgovarajuća definicija jer slovo ''o'' zauzima više piksela u odnosu na slovo ''i'' tako da nemaju istu dužinu, i bolje je da se dužina mjeri u pikselima odnosno ''440 px'' .

Dužina meta opisa

U 2024. godini, dužina meta opisa je ''920 px''. To odgovara prosječno 158 znakova. Umjesto rezanja na znakove, Google skraćuje duge opise do najbliže cijele riječi i dodaje tri tačke.

Ovo varira u zavisnosti od uređaja.

Na mobilnim uređajima, to je 680 piksela, što je otprilike 120 znakova.

Značaj Meta Naslova i Opisa

Meta naslov i opis igraju vitalnu ulogu u SEO strategijama jer su često prvi kontakt koji korisnici imaju sa vašim sadržajem na Google pretrazi. Pravilno optimizirani naslovi i opisi mogu značajno povećati CTR (stopu klikanja) i privući više posjeta vašoj web stranici.

Prilagodljivi naslovi za maksimalnu efikasnost

Istraživanja pokazuju da naslovi unutar određenog raspona karaktera ostvaruju najbolje rezultate. Naš alat omogućava korisnicima da eksperimentišu s različitim formulacijama naslova kako bi našli idealnu dužinu koja privlači pažnju na SERP-u.

Savjeti za pisanje efektivnih meta opisa

Meta opisi bi trebali biti jasni i sažeti, pružajući korisnicima razlog zašto da kliknu na vašu web stranicu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *