Premijer liga Bosne i Hercegovine je najviši rang fudbalskog takmičenja u zemlji, osnovan 2000. godine pod okriljem Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Ovo takmičenje je promijenilo format u sezoni 2016–17, sada se sastoji od 12 klubova, a dva posljednja tima svake sezone ispadaju.Premijer liga Bosne i Hercegovine, ima trenutni službeni naziv  WWin liga Bosne i Hercegovine.

WWin liga BiH.svg 1

Zvanični logo lige

U sezoni 2023–24, četiri kluba su predstavljala Premijer ligu Bosne i Hercegovine u evropskim takmičenjima. Pobjednik Premijer lige počinje svoje takmičenje od prve kvalifikacione runde UEFA Lige prvaka. Pobjednik Kupa Bosne i Hercegovine, kao i drugoplasirani i trećeplasirani tim na tabeli, počinju od prve kvalifikacione runde UEFA Konferencijske lige.

Dvije posljednje ekipe ispadaju na kraju sezone, dok pobjednici Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine i Prve lige Republike Srpske napreduju u Premijer ligu.

Istorija ovog takmičenja seže u period nakon raspada Jugoslavije, kada su se formirale tri odvojene fudbalske lige u Bosni i Hercegovini. FIFA i UEFA su podržavale samo savez koji je djelovao pod okriljem zvaničnih i međunarodno priznatih državnih institucija, te su konačno 2000. godine sve tri organizacije ujedinjene pod Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine.

Premijer liga je od 2000. godine glavno takmičenje u fudbalu u Bosni i Hercegovini, a dva entitetska saveza, Prva liga Republike Srpske i Prva liga Federacije Bosne i Hercegovine, postali su drugi rang na fudbalskoj piramidi u zemlji.

U posljednjih nekoliko sezona, liga je prošla kroz različite promjene u formatu, uključujući smanjenje broja klubova i uvođenje dodatnih rundi mečeva. Takođe, liga je promijenila svoje sponzorsko ime više puta, trenutno se zove Wwin liga Bosne i Hercegovine, prema sponzoru Wwin kladionici.

Ova liga je osnovni temelj za razvoj fudbala u zemlji i predstavlja vrhunsko takmičenje za mnoge fudbalske talente u Bosni i Hercegovini.

Premijer liga bih tabela – uživo

Data provided by Scoreaxis

Bosanska premijer liga – statistika igrača

League data by Scoreaxis