89 / 100

Iako je ovo veoma obuhvatna tema, i moglo bi se pisati danima o njoj, u ovom takođe sveobuhvatnom priručniku ćete pronaći većinu onoga što vas zanima svejedno da se planirate baviti SEO optimizacijom ili da želite malo više saznati o tome.Optimizacija za pretraživače je u današnje vrijeme nužan proces za poboljšanje vidljivosti web-sajta u rezultatima pretraživača, kao što je Google ali takođe I Bing,Yahoo,Yandex i ostali. Ovaj proces uključuje različite tehnike i strategije u cilju  da povećaju organski doseg i relevantnost stranice a samim tim i autoritet sajta.Seo je maraton a ne sprint izjavio je Rank Fiškin osnivač MOZ-a uticajne kompanije u svijetu SEO-a. Jedna od SEO podjela koja se odnosi na implementiranje SEO strategijei u zavisnosti od toga da li se koriste ne dozvoljena pravila ili ona koja Google preporučuje možemo podjeliti na 3 dijela: White-hat, Gray-hat i Black hat SEO.

“SEO is a marathon, not a sprint.” – Rand Fishkin, SEO expert and co-founder of Moz.

Defincija SEO-a :

SEO, skraćenica za Search Engine Optimization (optimizacija web stranica za pretraživače), predstavlja skup tehnika i strategija usmerenih na povećanje količine i kvaliteta prometa na vašoj web stranici putem organskih (neplaćenih) rezultata pretrage. Cilj SEO-a je poboljšanje vidljivosti sajta na pretraživačima poput Google-a, što se postiže optimizacijom različitih elemenata sajta, uključujući sadržaj, ključne reči, tehničke aspekte i linkove, kako bi se postigli više pozicije u rezultatima pretrage i privukli relevantniji posetioci.

Laptom na drvenom stolu negdje u dvorištu, na kojem je slika početne stranice Google-a, a slika je sinonim za članak ''SEO optimizacija''

Saobraćaj ili promet (traffic) na web stranici znači privlačenje posetilaca koji imaju stvaran interes za ono što vaša stranica nudi. Ovi posetioci dolaze zbog sadržaja koji zadovoljava njihove specifične potrebe i interese. Sadržaj može biti u različitim formama, kao što su korisnički vodiči, analitičke kolumne, obrazovni video snimci, ponude proizvoda i usluga, kao i atraktivni vizuelni elementi, infografike itd.. Ključ je u kreiranju sadržaja koji ne samo da privlači posetioce, već ih i podstiče na duži boravak, interakciju i povratak na vašu stranicu.

Content is what the search engines use to fulfill user intent.” – Dave Davies, Co-founder of Beanstalk Internet Marketing.

Struktura sajta

Prikazana struktura sajta i SEO optimizacija

Struktura sajta igra ključnu ulogu u optimizaciji za pretraživače i poboljšanju korisničkog iskustva. Dobro organizovana struktura sajta omogućava posetiocima da lako pronađu informacije koje traže, što povećava verovatnoću da će ostati duže na sajtu i eventualno izvršiti željenu radnju, poput kupovine ili prijave na newsletter.

Svi važni delovi sajta trebali bi biti dostupni u najviše tri klika od početne stranice, čime se olakšava navigacija. Jasni i deskriptivni URL-ovi, zajedno sa dobro povezanom hijerarhijom stranica, pomažu pretraživačima da lakše indeksiraju vaš sadržaj.

Interni linkovi između relevantnih stranica dodatno poboljšavaju korisničko iskustvo i omogućavaju ravnomernu raspodelu autoriteta među stranicama, što može pozitivno uticati na rangiranje u pretraživačima.

Interno linkovanje

Interno linkovanje - še,atski prikaz

Interno linkovanje je proces povezivanja različitih stranica unutar istog sajta, čime se poboljšava navigacija i korisničko iskustvo. Kroz interno linkovanje, pretraživači bolje razumeju strukturu sajta i hijerarhiju sadržaja, što može pozitivno uticati na rangiranje stranica. Interni linkovi pomažu u distribuciji “link juice-a” ili autoriteta sa popularnijih stranica ka manje poznatim, čime se povećava njihova vidljivost.

Takođe, omogućavaju posetiocima da lakše pronađu relevantne informacije, produžavajući vreme koje provode na sajtu. Ključno je koristiti deskriptivne anchor tekstove koji jasno ukazuju na sadržaj ciljane stranice, čime se dodatno olakšava pretraživačima i korisnicima da razumeju kontekst i značaj linkovane stranice.

Zašto je SEO važan ?

SEO, ili optimizacija za pretraživače, postaje sve prepoznatljiviji marketinški kanal na Balkanu, iako još uvijek nije u potpunosti iskorišten. Organska pretraga na globalnom nivou donosi 53% saobraćaja na web stranicama, što čini SEO ključnim elementom digitalnog marketinga. Do 2028. godine, očekuje se da će globalna industrija SEO-a dostići vrednost od nevjerovatnih 122,11 milijardi dolara, što pokazuje značaj i potencijal koji SEO pruža za brendove, poslovne subjekte i organizacije svih veličina.

U svakodnevnom životu, kada ljudi žele nešto pronaći, informisati se, istražiti ili kupiti proizvod/uslugu, njihovo putovanje obično počinje pretragom. Danas je pretraga izuzetno podjeljena – korisnici pretražuju putem tradicionalnih web pretraživača kao što su Google i Microsoft Bing, društvenih platformi kao što su YouTube i TikTok, ili trgovačkih web stranica poput Amazona.

U SAD-u, 61% online kupaca započinje svoju potragu za proizvodom na Amazonu, dok 49% njih započinje pretragu putem pretraživača poput Googlea. Ovo ukazuje na važnost prilagođavanja SEO strategija kako bi se povećala vidljivost i rangiranje u odnosu na konkurenciju, što može pozitivno uticati na finansijske rezultate.

SEO je također izuzetno važan zbog visoke konkurentnosti na stranicama rezultata pretraživača (SERP), koje su ispunjene različitim mogućnostima pretrage i plaćenim oglasima (PPC).

Funkcije SERP-a uključuju:

 • informacione panele – knowledge panel,
 • istaknuta polja- featured snippet,
 • mape,
 • slike,
 • videozapise,
 • vijesti i druge elemente.

Za razliku od drugih marketinških kanala, dobar SEO rad je održiv. Kada plaćena kampanja završi, završava i saobraćaj koji ona generiše. Saobraćaj sa društvenih medija je, u najboljem slučaju, nepouzdan i samo je frakcija onoga što je nekada bio.

SEO je temelj holističkog marketinga, gdje sve što vaša kompanija radi ima značaj. Jednom kada razumijete šta vaši korisnici žele, možete implementirati to znanje u vaše kampanje (plaćene i organske), sadržaj web stranice i društvene medije.

SEO nije samo kanal koji generiše potreban saobraćaj za ostvarivanje ključnih poslovnih ciljeva (npr. konverzije, posjete, prodaja), već i gradi povjerenje – web stranica koja je dobro rangirana generalno se smatra autoritativnom ili pouzdanom, što su ključni elementi koje Google želi nagraditi boljim rangiranjem.

Kako se radi SEO optimizacija

Prije svega potrebno je da se uradi kvalitetna pretraga ključnih riječi da bismo znali koji se pojmovi odnosno ključne riječi (keywords eng.) pretražuju a i koliko nam je lako ili teško da optimizujemo stranicu za njih, naravno jako je važno da se kvalitetno uradi pretraga ključnih riječi odnosno poželjno je da to odradi osoba koja već ima neko iskustvo u tome.
Nakon pretrage ključnih riječi može da se počne sa realizacijom SEO plana ili strategije, koja se sastoji iz tri osnovna dijela.


• On-page optimizacija
• Tehnicki SEO
• Off-page optimizacija

Tehnički SEO – optimizacija

Tehnički SEO obuhvata optimizaciju infrastrukture sajta kako bi bio bolje indeksiran i rangiran od strane Google-a. Ovo uključuje poboljšanje brzine učitavanja stranice, mobilne pristupačnosti, sigurnosnih protokola i strukture URL-ova.

Da bi se prije svega sajt mogao optimizovati u vidu kreiranja kvalitetnog sadržaja jako je važno da se ispoštuju tehniči pojmovi, a da se shvate ti pojmovi potrebno je znati i kako Google postupa kada dođe na vaš sajt odnosno da se njegov bot kreće po stranici (crawluje) pregledajući svaki URL ukoliko je u mogućnosti, a to mu omogućavamo tako što ispunimo sva pravila tehničke optimizacije.

Ilustrovana slika koja predstavlja Google bota koji se jos naziva spider, pa je u vidu pauka u Google-ovima bojama i iza njega je mreza sajtova i ostalih informacija na netu

Postoje više programa koji se koriste da bi se uradio tehnički audit nekog sajta neki od njih su:
Screaming frog (najzastupljeniji) , Sitebulb, Deepcrawl, takođe Semrush I Ahrefs imaju u svojoj ponudi Site-audit gdje možete da dosta toga otkrijete, odnosno kakve zdravstvene probleme ima vaš web-sajt, dalje Google search console-a vam nudi naviše informacija od Google-a a uz to je I besplatna i veoma jednostavno se povežete na vašu domenu.

On-Page optimizacija

Ova vrsta optimizacije prestvalja sve ono što optomizujemo na samoj stranici tj. sve ono što je vildjlivo u to spada:

Naslovi (headings) H1,H2,H3,H4,H5,H6 ,

Metapodaci (meta opis,title)

URL struktura: kratki i optimizovani URL-ovi sa ključnim riječima,

Kvalitetan sadržaj: optimizovan po SEO pravilima,

Interno linkovanje: bitan dio je da se web-sajt poveže sa internim linkovima kao što smo spomenuli prije zbog bolje crawlovanja, i

korištenje Schema markup podataka: u svrhu mogućeg dobijanja određenih snippeta u Google pretraživaču.

Meta naslov i meta opis

Ovi podaci su osnove SEO-a ali isto tako su jako bitne da se ispoštuju, veoma je bitno da budu odgovarajuće dužine,ako želite da provjerite kako bi vam to izgledalo u Google pretraživaču, provjerite naš SERP generator.

Off-Page optimizacija

Off-page optimizacija podrazumijeva sve SEO aktivnosti koje se obavljaju izvan vašeg sajta kako bi se poboljšalo njegovo rangiranje u pretraživačima. Ovo uključuje:

 • Izgradnja linkova (backlinks): Dobijanje linkova sa drugih sajtova koji vode ka vašem sajtu. Kvalitetni backlinks pomažu u izgradnji autoriteta vašeg sajta.
 • Društveni mediji: Promocija sadržaja preko društvenih mreža za povećanje vidljivosti i angažmana.
 • Mentioni brenda: Pominjanje vašeg sajta ili brenda na drugim web stranicama, forumima ili u komentarima.

Sve ove aktivnosti pomažu u povećanju reputacije i autoriteta vašeg sajta u očima pretraživača, što dovodi do boljeg rangiranja.

WordPress SEO optimizacija

Kada želimo da optimizujemo najpopularniji CMS (Content Management System) odnosno Wordpress, možemo to na lakši način uraditi ali nekada i ne tako učinkovit jer smo ograničeniji, ali svakako da moramo ispoštovati sva moguća pravila što se tiče ove vrste optimizacije.WordPress SEO poboljšavanje podrazumijeva niz koraka kako bi se poboljšala vidljivost vašeg WordPress sajta u pretraživačima kao što je Google. Evo nekoliko osnovnih koraka:

 1. Kvalitetan Sadržaj i Ključne Riječi: Stvorite sadržaj koji je informativan, relevantan i koristan, uključujući ključne riječi koje su relevantne za vašu ciljnu publiku.
 2. Tehnička Optimizacija: Koristite SEO pluginove (poput RankMath-a) za optimizaciju meta opisa, naslova i slika, te poboljšajte brzinu učitavanja i mobilnu pristupačnost vašeg sajta.
 3. Linkovanje i Autoritet: Razvijajte unutrašnje linkove za bolju povezanost sadržaja i radite na stjecanju kvalitetnih vanjskih linkova za izgradnju autoriteta vašeg sajta.
 4. Zadnje ali ne manje važno, obratite pažnju na brzinu sajta: obratite pažnju na temu koju ćete koristiti, nepotrebne plugine koji usporavaju vaš sajt, optimizujte slike da imaju manje od 300kb, i ako i dalje imate problem sa brzinom pokušajte to rješiti sa nekim od plugin-a za brzinu sajta kao što je wprocket, kji ima mnoge opcije za optimizaciju brzine.

Potrebna vam je SEO optmizacija

Kliknite na dugme i kontaktirajte nas za konsultacije

SEO optimizacija slika

Unapređenje performansi slika kroz SEO je takođe jako bitan dio optimizacije web-sajta, koji isto tako utiče na performanse web stranice u pretraživačima i velikim djelom na brzinu. Efikasno optimizovane slike poboljšavaju brzinu učitavanja stranica, što je važan faktor za rangiranje u pretraživačima poput Google-a.

Optimizacija uključuje smanjivanje veličine datoteka slika bez gubitka kvaliteta, korišćenje deskriptivnih i ključnih reči u nazivima datoteka slika, kao i uključivanje relevantnih alt tagova (opisa) koji opisuju sadržaj slika, a oni su takođe jako važni jer omogućavaju pretraživačima da bolje razumeju kontekst slika, a istovremeno poboljšavaju pristupačnost za korisnike sa ograničenim mogućnostima vida, i te osobe mogu da shvate o čemu se radi koristeći posebne čitače za slijepe osobe.

Pored toga korištenjem ključnih riječi u slikama sajt može da rangira u Google pretragama slika što može donjeti dodatne posjetioce sajtu.

SEO ”ranking” faktori

Pretraživači u sklopu svog algoritma koriste mnogobrojne ”ranking faktore” na osnovu web-stranice rangiraju, broj faktora kod Google-a ne znamo precizno odrediti ali spominje se da postoji preko 200 faktora među kojima su :

 • Kvalitet sadržaja
 • Kvalitet backlinkova
 • Mobile friendly (prilagođenost) sajta moblinom uređaju
 • Struktura sajta
 • Search intent (namjera) pretraživanja
 • Autoritet domene
 • Ključna riječ u URL-u
 • Pristustvo sajtmape (čak i na stranici)
 • Duplirani sadržaji i meta podaci
 • UX korisničko iskustvo
 • On page optimizacija
 • Brzina sajta
 • Ključe riječi u sadržaju i u naslovima

Ovo su neke od mnogobrojnih faktora koji postoje, a koje ne možemo precizno znati jer Google i drugi pretraživači ne otkrivaju direktno koji sve postoje, pa je na nama da sami to otkrivamo kroz naš rad, ako želite da saznate više o ovoj temi pročitajte na ovom članku koji govori o ranking faktorima.

Važno za spomenuti je i to da je nedavno procurio fajl o Yandexovim ranking faktorima, na osnovu kojeg možemo dobiti precizniji sliku, ali takođe bitno da znati da Google ne koristi isti kod kao Yandex pa ne možemo dad uzmemo zdravo za gotovo, ovde pročitajte više o Yandex-ovim ranking faktorima, dok ovde možete da vidite originalan fajl.

Važno je napomenuti da Google redovno ažurira svoje algoritme, što može uticati na važnost i težinu svakog od ovih faktora.

Istorija Google algoritama

Google je godinama stalno razvijao i unapređivao svoje algoritme kako bi poboljšao korisničko iskustvo i preciznost rezultata pretrage.

Prvi od algoritma PageRank, koji je osnovao Larry Page, Google je uspostavio temelj za rangiranje web stranica zasnovano na relevantnosti i autoritetu.On se zasniva na tome da se na osnovu kvaliteta backlinkova prema sajtu određuje kako se rangira sajt tj. ako imamo više kvalitetnih backlinkova prema sajtu, sajt će rangirati na boljoj poziciji u Google SERP-u (Search engine result page).Ovdje pročitajte Vžviše o PageRank-u.

Jedan od značajnih updejta bio je Google Panda algoritam, lansiran 2011. godine, usmeren na smanjenje rangiranja sajtova niskog kvaliteta, posebno onih sa tankim, plagiranim ili duplranim sadržajem. Panda je postavila standarde za kvalitetan i originalan sadržaj.

Ubrzo nakon toga, 2012. godine, Google je predstavio Penguin update, usredsređen na borbu protiv prekomerne upotrebe SEO tehnika, kao što su prekomerno linkovanje i ključne reči odnosno tehnke koje krše Guglova pravila i smjernice – Google guidelines. Cilj ovog algoritma bio je kažnjavanje web-stranica koje koriste manipulativne spamm tehnike za poboljšanje svog rangiranja.

Hummingbird, predstavljen 2013. godine, označio je pomak ka razumevanju namera korisnika i konteksta upita, unapređujući semantičko pretraživanje i preciznost. Ovo je bio veliki korak ka razumevanju prirodnog jezika i konteksta upita koje korisnici postavljaju.

Mobilegeddon update iz 2015. godine naglasio je važnost mobilne optimizacije, počevši da favorizuje mobilno optimizovane web stranice u mobilnim pretragama. Ovo je bilo u skladu sa rastućom upotrebom mobilnih uređaja za pristup internetu. Takođe je Google ponudio test gdje možete provjeriti da li je vaš sajt dobro optimizovan za mobilni uređaj.

RankBrain, predstavljen 2015. godine, koristi mašinsko učenje za bolje razumevanje upita i poboljšanje kvaliteta rezultata pretrage, naročito za nejasne ili složene upite i tako pruži korisnicima bolje rezultate u pretragi.

Bert, predstavljen 2019. godine, dalje unapređuje razumevanje prirodnog jezika, fokusirajući se na kontekst cele rečenice, čime se poboljšava razumevanje namera iza upita.

Svaki od ovih algoritama ima specifičan cilj, od kvaliteta sadržaja do korisničkog iskustva i mobilne optimizacije, a Google nastavlja da ih ažurira i prilagođava kako bi održao svoj pretraživač što relevantnijim i korisnijim.

SEO vs SEM

Dva superheroja se bore, prikazano ilsutrovano sa dve razlicite pozadine odnosno kontrast boja, kao i kostimi heroja
 1. SEO:
  • Fokusira se na organsko (besplatno) rangiranje na pretraživačima.
  • Dugoročna strategija koja zahtijeva vreme za postizanje rezultata.
  • Gradi organski prirodni autoritet i povjerenje sa korisnicima.
  • Bolje za dugoročno brendiranje i izgradnju reputacije.
 2. SEM:
  • Uključuje plaćene oglase (Google Ads) za brzo postizanje vidljivosti.
  • Odmah donosi vidljive rezultate i promet, ali zahtijeva neprekidnu finansijsku investiciju.
  • Prilagodljivo i mjerljivo, omogućava ciljanje specifičnih demografskih skupina i ključnih riječi.
  • Efikasno za kratkoročne kampanje i promociju specifičnih proizvoda ili događaja.

SEO vs SEM promet kroz vrijeme

Promet
Trenutan plaćeni rezultat (SEM)
Dugoročno rješenje (SEO)
Vrijeme

Praksa je pokazala da je svakako bolja opcija imati dobar i kvalitetetan sadržaj i da saobraćaj onda dolazi organskim putem, a u nekim studijama čak imam i tvrdnje da veoma malen postotak korisnika klikne na plaćenje oglase, jer može da iskoči i ono što on u tom slučaju ne traži iz tog razloga svakako je sigurnija opcija SEO.
U suštini, SEO je kanal koji je više usmjeren na dugoročnu izgradnju organskog prometa, dok je SEM/PPC brži način da dođemo do prometa putem plaćenih oglasa. Najbolji rezultati se često postižu kombinacijom oba pristupa.

Popularni forumi za SEO

Ukoliko ste zainteresovani za učenje SEO ili praćenje svakodnevnih novosti i unapređenja postoji dosta izvora gdje možete da saznate najnovije vjesti a to su :

 1. https://searchengineland.com/
 2. https://www.searchenginejournal.com/
 3. https://moz.com/blog
 4. https://www.semrush.com/blog/category/seo/
 5. https://www.warriorforum.com/search-engine-optimization/
 6. https://www.seroundtable.com/
 7. https://www.blackhatworld.com/

Najčešća pitanja:

Šta je SEO optimizacija?

SEO (Search Engine Optimization) je proces poboljšanja vidljivosti web stranice u rezultatima pretraživača kroz razne tehnike i strategije.

Zašto je SEO važan?

SEO je ključan za privlačenje organskog saobraćaja, povećanje vidljivosti sajta i izgradnju autoriteta i poverenja kod korisnika.

Kako se radi On-Page SEO optimizacija?

On-Page SEO uključuje optimizaciju sadržaja, meta podataka, strukture URL-ova i internog linkovanja kako bi se poboljšala vidljivost sajta na pretraživačima.

Šta je Tehnički SEO?

Tehnički SEO obuhvata optimizaciju infrastrukture sajta, uključujući brzinu učitavanja, mobilnu pristupačnost i sigurnosne protokole.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *