66 / 100

U ovom sveobuhvatnom članku ćemo vas upoznati sa svijetom koktela, prefinjenim mješavinama okusa koji su danas planetarno popularni kako u fensi barovima i hotelima, tako i na plažama gdje služe kao savršeno osvježenje tokom vrućih ljetnih dana. Ne bitno da li ste ovaj ili onaj tip osobe sigurno imate neki koktel koji obožavate i koji ćete uvjek sa radošću ispiti.

U ovom članku upoznaćemo vas kako su se to kokteli razvijali od najednostavnijih mješavina tokom prohibicije pa do složenih kreacija koje imamo danas, a ima ih pregršt. Bilo da ste ljubitelj klasičnih koktela kao što su Martini i Mojito ili tražite inspiraciju za eksperimentisanje s novim, inovativnim receptima, ovaj članak će vam pružiti sve potrebne informacije kako biste mogli u potpunosti uživati u umijeću i znanosti stvaranja savršenog koktela.

Šta su to kokteli?

Sve o koktelima, na slici su 7 različitih koktela u čašama koje su drugačijih veličina, a iza je bijela pozadina

Koktel je mješavina dva ili više sastojaka, gdje je barem jedan obično alkoholni napitak. Kokteli često uključuju kombinaciju alkohola i različitih sokova, soda, voća, sirupa, krema, ili začina. Tradicionalno se pripremaju u šejkeru ili mješanjem u čaši i služe se rashlađeni, često uz led. Razvojem mixologije, umjetnost pravljenja koktela se proširila na složene i kreativne recepte koji mogu uključivati širok spektar egzotičnih i svakodnevnih sastojaka, tehnike pripreme i dekoracije. Kokteli su popularni u mnogim kulturama širom svijeta i često su neizostavan dio društvenih događanja i proslava.

Koktel, dakle, je stimulirajuće piće, sastavljeno od bilo koje vrste žestokog pića, šećera, vode i bitera – vulgarno se naziva gorčasti sling i smatra se izvrsnim pićem za izbore, jer čini srce hrabrim i smjelim, dok istovremeno zamagljuje um. Također se kaže da je od velike koristi za demokratskog kandidata: jer, osoba koja popije čašu toga, spremna je prihvatiti bilo što drugo. — Harry Croswell

Istorija koktela

Istorija koktela proteže se kroz vijekove, sa bogatim korijenima koji duboko ulaze u kulturu pića i društvenih navika. Prvi zabilježeni kokteli nastali su u ranom 19. vijeku u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su se miješale različite vrste alkohola s bittersima, vodom i šećerom, stvarajući osnovu za mnoge klasične koktele koje danas poznajemo, kao što su  Old Fashioned i Martini.

 Počeci koktela bili su često usko vezani s potrebom za prikrivanja okusa alkohola koji ima lošiji kvalitet, ali su se brzo razvili u znak sofisticiranosti i umjetnosti u pripremi pića. Razvoj koktela bio je neodvojiv od društvenih salona i speakeasy barova tokom prohibicije u SAD-u, gdje su se barmeni natjecali u kreiranju sve inovativnijih i složenijih mješavina kako bi privukli goste.

 Nakon prohibicije, kokteli su doživjeli globalnu ekspanziju, postajući standardni dio ponude u barovima i hotelima širom svijeta. U drugoj polovini 20. vijeka, kokteli su doživjeli pad popularnosti, da bi krajem tog i početkom 21. vijeka ponovo postali izrazito popularni, zahvaljujući televizijskim serijama poput “Mad Men” koje su romantizovale ovu kulturu 1960-ih godina. Prva ikada spomenuta referenca na koktele pojavila se u šaljivom uređivačkom tekstu u “Farmer’s Cabinet” (Amherst, New Hampshire, 28. april 1803)

 Današnja mixologija je umjetnost koja se cijeni poput visoke kuhinje, a barmeni i mixolozi su umjetnici i inovatori koji istražuju nove tehnike, okuse i teksture. Kultura koktela danas uključuje sve od klasičnih receptura do modernih kreacija, s naglaskom na lokalne sastojke, održivost i kreativnost. Također, rastući trend uključivanja bezalkoholnih koktela ili “mocktails” pokazuje kako se industrija prilagođava raznovrsnim ukusima i potrebama suvremenih potrošača.

Vrste koktela

Na osnovu sastojaka:

Alkoholni kokteli: Sadrže jednu ili više vrsta alkoholnih pića.

Bezalkoholni kokteli (Mocktails): Ne sadrže alkohol i često su na bazi sokova, gaziranih pića, i sirupa.

Na osnovu načina pripreme:

Shaken (protreseni): Sastojci se stavljaju u šejker s ledom, dobro protresu i procijede u čašu.

Stirred (promiješani): Sastojci se nježno miješaju u mješalici za koktele, obično s puno leda, da se ohlade bez pretjeranog razrjeđivanja.

Built (građeni): Sastojci se direktno izlijevaju i miješaju u čaši u kojoj će koktel biti poslužen.

Na osnovu stila:

Klasik kokteli: Dugotrajni favoriti koji su postali standardi u svijetu miksologije, poput Martini-a, Manhattan-a, i Margarita-e.

Savremeni kokteli: Noviji recepti koji koriste inovativne sastojke i metode, često osmišljeni od strane modernih barmena.

Na osnovu baze alkohola:

Kokteli na bazi vina: Na primjer, Sangria ili Mimosa.

Kokteli na bazi žestokih pića (spirita) : Uključuju one na bazi vodke, ruma, tekile, gina, viskija, itd.

Kokteli na bazi piva: Poput Michelada ili koktela sa pivom i limunadom.

Na osnovu služenja:

Topli kokteli: Idealni za hladne dane, na primjer, Hot Toddy ili Irish Coffee.

Hladni kokteli: Većina koktela se poslužuje hladna, često sa ledom.

Nauka o kotelima – mixologija

Mixologija je umjetnost i nauka stvaranja koktela, koja kombinuje kreativnost i tehničko znanje kako bi se izrađivala jedinstvena pića. Profesionalci u ovoj oblasti, poznati kao mixolozi, posvećuju se proučavanju različitih sastojaka, uključujući alkohole, sokove, bitters, i začine, kako bi osmislili harmonične kombinacije koje zadovoljavaju i najzahtjevnije nepce. Osim što moraju poznavati širok spektar tehnik miješanja, oni također moraju razumjeti kulturni i povijesni kontekst različitih pića, što mixologiju čini pravom naučnom disciplinom u svijetu gastronomije.

Alati koji se koriste za izradu koktela

l intro 1677003639

Tokom izrade  koktela koriste se razni alati koji mixolozima omogućavaju da precizno i efikasno miješaju, mjere i serviraju svoja pića. Među osnovnim alatima nalazi se šejker, koji se koristi za energično miješanje sastojaka s ledom kako bi piće bilo hladno i osvježavajuće. Strainer ili cijedilo pomaže u filtriranju pića iz šejkera u čašu, osiguravajući da led i veći komadi voća ne završe u samom koktelu. Jigger je mjerna posuda koja omogućava precizno doziranje tekućina, što je ključno za uspjeh bilo kojeg koktela. Bar kašika, s dugom spiralanom drškom, koristi se za nježno miješanje koktela i stvaranje savršene homogenizacije sastojaka. Na kraju, muddler se koristi za usitnjavanje ili “muddling” voća i bilja u čaši, što oslobađa njihove sokove i arome, esencijalne za aromatičnost koktela. Ovi alati su neophodni za svakog strastvenog ljubitelja koktela koji želi istraživati svijet mixologije i stvarati impresivna pića kod kuće.

Klasični kokteli

Evo liste nekih klasičnih koktela uz opis njihovih osnovnih sastojaka:

Martini

Gin ili vodka

Suhi vermut

Maslina ili limunova kora za ukras

vodka martini 1500x1500 hero 080af5bb8ff04851a9c0ecf77a88a818

Margarita

Tekila

Triple sec (liker od narandže)

Svježi sok od limete

So za rub čaše

c8bc404c fc30 4ec8 a9a5 0dca3913bbbb

Old Fashioned

Bourbon ili druga vrsta viskija

Šećerni sirup

Angostura bitters

Kriška naranče i trešnja za ukras

OldFashioned HERO 020520 619

Mojito

Bijeli rum

Svježa menta

Šećer ( obično smeđi )

Svježi sok od limete

Soda voda

Southern Living Mojito 009 65dc860743344068b5e5cab5efc85ebd 1

Manhattan

Rye viski

Crveni vermut

Angostura bitters

Trešnja za ukras

manhattan 4000x4000 primary ig 9c3d894510284e9d8fbd9c518d00790b

Cosmopolitan

Vodka

Triple sec

Svježi sok od brusnice

Svježi limeta sok

Cosmopolitan Cocktail from Below 1024x890 1

Negroni

Gin

Campari

Crveni vermut

Kriška naranče za ukras

Mezcal Negroni 5 2

Daiquiri

Bijeli rum

Svježi limeta sok

Šećerni sirup

Daiquiri Cocktail 013

Whiskey Sour

Bourbon

Svježi limunov sok

Šećerni sirup

Bjelanjak (opcionalno)

Editorial 04 WhiskeySour v4 6x4 1

Bloody Mary

Vodka

Sok od rajčice

Limunov sok

Worcestershire umak

Tabasco

So i biber

Po opciji slanina kao ukras, celer ili limeta

bloody mary cocktail 2

Zanimljivosti o koktelima

 1. Najveći koktel ikada napravljen imao je 10,499 galona i napravljen je 2012. godine u Sakramentu, Kalifornija​​.
 2. Prva pomena koktel-nalike pića datira iz starog Rima kada je ljekar cara Nerona spomenuo lijek napravljen od vina, alkohola i bitera 77. godine nove ere​​.
 3. Suprotno onome što kaže najpoznatiji tajni agent na svijetu, mnogi barmeni smatraju da Martini treba miješati, a ne tresti, jer je to piće sa jakim alkoholom koje zaslužuje savršenu jasnoću i svilenkast osjećaj u ustima​​.
 4. Prvi koktel šejkeri su bili oblikovani poput pingvina što ih čini jednim od čudnijih dodataka za miješanje pića​​.
 5. Margarita je najpopularniji koktel u SAD-u, gdje se nevjerovatnih 185,000 Margarita popije svakog sata. To je više od 4 miliona dnevno​​.
 6. Otac mixologije je Jerry Thomas (1830-1885). On je 1862. godine napisao prvu knjigu o toj temi, “How to Mix Drinks, or the Bon Vivant’s Companion”. Ova knjiga se i danas prodaje i široko koristi među barmenima kao klasični vodič za recepte i tehnike​​​​.
 7. Postoji “zvanična lista” koktela. Međunarodno udruženje barmena (IBA) vodi ovu listu koja sadrži 77 koktela podijeljenih u tri kategorije: Nezaboravni (poput Old Fashioned i Negroni), Savremeni klasici (kao Bellini i Cosmopolitan) i Pića nove ere (kao Dark ‘N’ Stormy i Spritz Veneziano)​​​​.
 8. Najskuplji koktel na svijetu je Diamond Is Forever i košta nevjerovatnih 22,600 USD u Tokiju, Japan. Sadrži dijamant od jednog karata i služi se uz pjesmu “Diamonds Are Forever”​​.
 9. Absinthe je najviše zabranjivan duh u istoriji alkohola jer se smatralo da je opasan i halucinogen. Srećom, to je bio mit i absinthe je ponovo legalizovan tokom posljednjih nekoliko decenija​​.
 10. Moderna definicija koktela je mnogo jednostavnija nego originalna definicija iz 1806. godine — to je jednostavno piće napravljeno od dva ili više sastojaka, uključujući barem jedan koji sadrži alkohol​​.
 11. Tokom prohibicije u Americi, speakeasy barovi su popularizovali koktele jer su pića miješana kako bi prikrila sadržaj alkohola. To je dovelo do porasta popularnosti koktela kao što su gin i vodka, jer su bili lakši za ilegalnu proizvodnju​​.
 12. Tom Collins koktel je rezultat viktorijanske podvale gdje su ljudi u Njujorku 1874. godine tražili izmišljenog čovjeka po imenu Tom Collins, što je na kraju dovelo do stvaranja koktela s tim imenom​​.
 13. Prva referenca na koktel pojavila se u šaljivom uredničkom tekstu u “Farmer’s Cabinet” (Amherst, New Hampshire, 28. april 1803)​​.